Költséghatékony fűtés légkondicionálóval

szept 22, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Itthon még nem túl elterjedt klímával fűteni, makacsul tartja magát az a tévhit, hogy drága. Pedig már a bekerülési költségen milliókat lehet spórolni, utána pedig apróbb trükkökkel jelentős összeget takaríthatsz meg havonta.

Íme, hogyan fűthetsz költséghatékonyan klímával – az első lépésektől.

Milliókat spórolhatsz – ha most építkezel

Már egy jó döntéssel milliókat spórolhatsz. Ha klímában vagy hőszivattyúban gondolkodsz akkor számtalan olyan tervre, munkára, és szakemberre, rajzokra, engedélyekre – és még sorolhatnánk – nem lesz szükséged, ami egyébként egy gázfűtéses otthonnál elengedhetetlen. Ezek az összegek akár milliós megtakarítást is jelenthetnek számodra, ami egy építkezéskor nem csak „jól jön”, Ráadásul előre gondolkodsz, hiszen a kész épületbe később úgyis rakatsz klímát, igaz?

Így csökkenthetsz a rezsin klímafűtéssel

A legfontosabb, hogy körültekintően válaszd ki a klímát, ne dőlj be a csodás hívó szavaknak, elnevezéseknek. Ehelyett fokuszálj a technikai adatokra. Az, hogy egy klíma „hűt és fűt” nem feltétlen elég neked, hiszen minden klímával lehet fűteni és hűteni is, de ez nem azt jelenti, hogy télen is gazdaságos az üzemeltetése.

Azt a klímát keresd, amelyik „fűtésre optimalizált”, ami azt jelenti, hogy akár -20 vagy -30 Celsius fokos kinti hőmérsékletnél is gazdaságosan fűti fel az otthonodat.  Ha valóban szeretnéd a klímádat fűtésre használni ilyet válassz: sokkal gazdaságosabb lesz.

Ha megvan a klíma íme néhány dolog, amit még megtehetsz.

 

1: Igényelj H tarifát

Szuper ötlet. A fűtésre optimalizált klímára igényelhetsz H tarifát, amely olcsóbb, mint a sima vezérelt nappali áram, így a klímád még gazdaságosabb lehet.

 

2: Használd minden extra funkcióját

Ma már rengeteg okosklíma van, sokféle a megtakarítást segítő funkcióval. Használd ki ezeket a lehetőségeket: vezéreld a klímádat akár wifiről és kapcsold be, hogy mire hazamész kellemes meleg várjon: nem kell egész nap mennie. A klímáknál megvan a lehetőséged arra is, hogy programozd és akár szobánként, időszakonként más-és más hőmérsékletet állítson be automatikusan. Persze, ezt egy gázfűtés is megteszi, de a klíma gyakran hatékonyabb és gyorsabb.

 

3: Csatlakoztasd napelemes rendszerhez

Ha az otthonod alkalmas rá, tetess fel napelemeket a házra, így akár 0-ra is lecsökkentheted a fűtésszámládat, hiszen a nap energiájából nyert árammal fűthetsz. Nem gond, ha nem családi házban laksz, attól még átállhat az épület egy ilyen megoldásra.

 

4: Minél hatékonyabbat válassz és jó méretet

Csábítóak a hatalmas klíma akciók, amikor bizonyos klímákat éppen kedvező áron lehet megvenni, de ne (csak) az ár alapján válassz. Néhány tízezer forintos különbségért nem érdemes a „gyengébb” teljesítményű klímát választanod, mert lehet, hogy olcsóbb, de neki tovább tart majd a kért meleget előállítani, mint egy jobb hatásfokúnak. Ezáltal költségesebb lesz. A méretére is figyelj oda: nem technikailag, hanem azt nézd hány KW a teljesítménye és mennyi kell neked. Ha alul választasz akkor a klíma sokkal többet fog működni és nem feltétlen lesz gazdaságos. Értékes adat még az SCOP és a SEER érték, ezeket is vedd figyelembe.

 

5: A hőérzet

Sok lakásban túl magas, vagy éppen túl alacsony a páratartalom ezért ugyanazt a hőmérsékletet „kevésnek” vagy „soknak” érzed. A klíma ügyel a kellő páratartalomra (40-60%, de gyerekszobában lehet több) így nem fordulhat elő veled az, hogy 25% a páratartalom és 26 fok van, de még fázol. Az is előny, hogy keringteti a levegőt, ezért rendkívül gyorsan „beavatkozik”, ha nincs a kért meleg: sztenderd, állandó hőmérsékleten tartva az otthonod kevesebbet fogyaszt.

Természetesen számtalan más előnye is van még a klímafűtésnek. Hívj fel minket, az első lépéstől az utolsóig segítünk neked, miközben minden kérdésedet szívesen várjuk.

Ha szeretnél segítséget kapni a döntésedben, vagy szakemberrel beszélnél, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen adunk szakmai tanácsot: https://dimerkft.hu/kapcsolat/

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések