H-tarifa és GEO tarifa: ezt kell tudni róluk

jan 8, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Biztosan tudod, hogy hazánkban nem egy áramtarifa létezik, a lakossági fogyasztók fizethetnek az áramért A1, A2, B, vagy akár H és GEO-tarifával is. Ebből számunkra a H és a GEO tarifa az igazán izgalmas, mert a H tarifát kifejezetten a megújuló energiaforrásokhoz vezették be, a Geo tarifát pedig a hőszivattyús rendszerekhez. Ismerjük meg őket.

A H tarifa

A H-tarifa több okból is különleges. Egyrészt azért, mert kifejezetten a hőszivattyúk és a megújuló energiaforrásokhoz igényelhetjük, másrészt azért, mert szezonális: október 15-től április 15-ig (ez gyakorlatilag a fűtési szezon) elérhető csak. Egyébként a H tarifát 12 éve vezették be, akkor egy kormányrendelet kimondta, hogy kivétel nélkül minden szolgáltatónál elérhetővé kell tenni.

Nem titkolt célja az, hogy a hőszivattyúkból és az egyéb megújuló energiából (ilyen lehet a napenergia és a szélenergia, de ez utóbbi nagyon ritka) kiépített rendszerek cserébe kedvezőbb áron kapják az áramot.  Az ára kötött. A rendelet szerint nem lehet drágább, mint az éjszakai (vezérelt) áram ára. Az igénybevételének vannak feltételei.

A H tarifa feltételei

Ahhoz, hogy igényelhesd az áramszolgáltatóval fel kell venned a kapcsolatot és ki kell töltened néhány dokumentumot. Ha pozitívan bírálják el, akkor szükséged lesz egy H tarifás mérőhelyre, mérőórára, ezt a szolgáltató telepíti, illetve (akárcsak az amperbővítést) egy erre jogosult villanyszerelő fogja elvégezni.

Ha minden rendben és a jogszabályoknak megfelelően haladt, akkor H tarifával kapod az áramot. A cikk írásának pillanatában a H tarifa ára 23 Ft.

A Geo tarifa

Geo tarifát kizárólag akkor igényelhetsz, ha hőszivattyús a rendszered. Ez tulajdonképpen egy vezérelt áram, ami azt jelenti, hogy nem áll folyamatosan a rendelkezésedre, de törvény írja elő, hogy naponta 20 órán át kötelező biztosítani és a megszakítások sem lehetnek véletlenszerűen, bármennyi időre: tervezetten, naponta 2 szer „kapcsolhatnak le” róla maximum 2 órára.

A Geo tarifánál (akárcsak a H-nál) ki kell alakíttatnod egy külön mérőhelyet, a berendezést pedig közvetlenül rá kell csatlakoztatni. Másra tehát nem használhatod az áramot (a kimaradások miatt nem is feltétlen javasolt). A Geo tarifa is jóval olcsóbb, mint a sima áram, 22-23 Ft körül van.

H vagy Geo? Melyik számodra a jobb?

A választást meghatározza, hogy mire szeretnéd használni, de ha döntéshelyzetben vagy, ne az ár döntsön. A kettő tarifa ára között alig 1-2 forintos eltérés van. A Geo-nak hatalmas előnye, hogy nem csak időszakos, hanem egész évben folyamatosan a rendelkezésedre áll, ami leginkább akkor fontos, ha nyáron az a készülék hűti az otthonodat, amelyik télen fűti. A H-nál ez lehetetlen, hiszen április 15-től egyszerűen nem kapsz.

Ha éppen hőszivattyún vagy klímán gondolkodsz segítünk meghozni a legjobb döntést. Hívj minket szakmai tanácsért a +36 1 222 0468-as számon vagy írj e-mailt a klima@dimerkft.hu e-mail címre.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések