Így válassz megfelelő klímát fűtéshez

jan 5, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Lassan ideje elfelejteni azt a tévhitet, hogy nem érdemes klímával fűteni. De, érdemes és gazdaságos is, ezért ez a cikk nem is arról szól, hogy meggyőzzünk a klímafűtésről, hanem abban segít, hogyan válaszd ki a – fűtéshez is tökéletes – klímát. Nem is gondolnád mi mindenre kell figyelni!

Figyelj, hogy tényleg alkalmas legyen fűtésre!

Tételezzük fel, hogy kinéztél egy klímát. Oda van írva mellé, hogy „’fűtésre is alkalmas” milyen jó lesz télen – gondolod. Mielőtt megveszed nézd meg alaposabban és koncentrálj a számokra.

Ma már a legtöbb klíma alkalmas arra, hogy fűtsön, de sok közülük csak addig, amíg a külső hőmérséklet legalább 5 fok. De + 5 fokig fűt, ez pedig azt jelenti, hogy senki nem téveszt meg, ha ezt jelzik.

Mielőtt megveszed a klímát mindig tudd meg, hogy hány fokos külső hőmérsékletig fűt gazdaságosan. Ma már sok olyan készülék van, amelyiknek nem gond az sem, ha kint -20 vagy -25 fok van, gazdaságosan működik. Ha valóban szeretnél klímával fűteni, ilyenre van szükséged.

A mágikus SCOP és COP érték

Minden készülék leírásában megtalálod ezt a két értéket. Ha fűteni (is) szeretnél akkor neked a COP érték a fontosabb. A COP a coefficient of performance szavak rövidítése, hazánkban „jósági tényező”-nek vagy „jósági fok”-nak fordították.

Ez egy arányszám, azt mutatja meg, hogy mennyi az 1 kW felvett energiával leadott hőenergia. Hogy legyen mihez viszonyítani: egy modern radiátornál ez az érték 1 körül van, egy régi vas radiátornál alatta. Minél magasabb a klíma COP értéke, annál gazdaságosabban lehet fűteni vele, ha eléri a 3-at az már azt jelenti, hogy nyugodtan megveheted, mert rendkívül gazdaságos.

Az SCOP értékre érdemes még rápillantani: ez az egész évre vetített jósági fok, azaz az éves COP.  Itt is az a jó, ha minél magasabb számot látsz.

Milyen teljesítményű legyen a klíma?

Ez rengeteg tényezőtől függ. Egy 50 éve épült Kádár-kocka energetikája teljesen más, mint egy panellakásé, egy pár éves téglalakásé vagy az új építésű, jól szigetelt házé.

Van egy (óvatosan használható) szabály, miszerint egy köbméter levegő hűtésére/fűtésére 40W energiát érdemes számolni (de ez nagyban függ attól is mennyire jól szigetelt az épület). A 40W azt jelenti, hogy ha egy szoba (amit hűteni és fűteni is szeretnél) 3*4 méteres és a belmagassága a megszokott 2,8-3 méter, akkor az 12 nm * 3 méterrel * 40 W-tal. Ez 1440 W, ide tehát egy 1,4KW-os, vagy annál nagyobb teljesítményű klíma az ideális. Ezen nem érdemes spórolni, mert ha alul tervezed, akkor nem fogja tudni ellátni a feladatát.

Trükk, ha nagyon nagy a szoba és nem elég egy klíma, akkor kettőt egymással szemben érdemes elhelyezni. És az is fontos, hogy hova: lehetőleg olyan helyre, hogy ne menjen rád közvetlenül a hideg/meleg, de ne is a szekrényt fűtse.

Napelem, H tarifa, G tarifa

Sok könnyítést nyújthat, ha tudsz csökkentett áron áramot venni, vagy saját napelemeid vannak, így nem függsz a szolgáltatótól. Ez nem befolyásolja a hűtő-fűtő klíma kiválasztását, maximum annyiban, hogy még gazdaságosabb lehet.

Extrák

Minél többet tud a klíma, az annál „drágább”, de annál kényelmesebb is. Neked kell eldönteni, hogy hajlandó vagy-e többet fizetni egy kényelmesebb, extrákkal rendelkező klímáért (és kihasználod-e az applikációt, a programozhatóságot, a távoli hozzáférést) vagy megfelel egy egyszerűbb modell.

Ha fűtésre optimalizált klímát választasz, akkor a kényelmet és a gazdaságosságot választod. Szívesen segítünk a döntésben. Hívj minket a +36 1 222 0468-as számon vagy írj e-mailt a címre.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések