Klímák vezérlése egyszerűen

dec 19, 2022Klíma blog0 hozzászólás

Biztosan hallottad már az „okosklíma” kifejezést, és tudod, hogy ezek a klímák azért „okosak” mert egy applikáció segítségével nem csak rengeteg információkhoz juthatsz hozzá, hanem a mobiltelefonod segítségével távolról is vezérelheted őket. De milyen előnyei vannak ennek és miért izgalmasan egyszerű?

Az on-off klímától az okosklímáig

Hosszú ideig kizárólag olyan (úgynevezett on/off) klímák léteztek, amelyek működése egyszerű volt (és gazdaságtalan). Egy távirányító segítségével tudtad ki és bekapcsolni. Ha bekapcsoltad maximális energiával hűtötte a lakásodat, ha kikapcsoltad leállt. Ez rendkívül gazdaságtalan működés.

Az okosklíma már nem ilyen: egy mobiltelefonos applikáción keresztül rengeteg hasznos és fontos információhoz juthatsz a klímádról, az otthonod hőmérsékletéről és még számtalan másról is. Lassan elérkezik a távirányító mentes klímák ideje, hiszen a telefonod lesz a távirányító.

De milyen kényelmi funkciókat kapsz egy okosklímával? Összegyűjtöttük (klímánkén eltérő lehet a” tudás”)

Játék a hőmérséklettel

Szinte minden okosklíma képes arra, hogy megmutassa neked az otthonodban a pillanatnyi hőmérsékletet (akár szobánként és készülékenként), te pedig a telefonos applikáció segítségével előre beállíthatod hazafelé, hogy – a jelenlegi helyett – hány fokot szeretnél mire hazaérsz.

Rengeteg pillanatnyi adatot és állapotot tudsz meg: az aktuális fogyasztást, az aktuális páratartalmat és a hőmérsékletet vagy a módot, akár azt is, hogy mit tesz éppen a klímád (természetesen mindezeket felülbírálhatod).

Vannak olyan – komolyabb – rendszerek, ahol a különböző szenzorok segítségével szinte önműködővé varázsolhatod a klímádat (például, ha emelkedik a hőmérséklet akkor dönthet úgy, hogy bekapcsol).

Kényelem

Egyes Cloud rendszerek segítségével az életstílusodnak megfelelően előre be tudod programozni (és ha mégsem úgy szeretnéd, módosíthatod) a lamellák állását (így a fújás irányát), azt mikor kapcsoljon be, vagy ki. A Cloud rendszeres légkondi segíthet a módok kiválasztásában és ha megfelelő a hőmérséklet akár kérheted tőle azt is, hogy mire hazamész tisztítsa meg a levegőt a baktériumoktól és a kellemetlen szagoktól, így otthon friss és tiszta levegő vár.

Természetesen ezek a funkciók nem csak hűtéskor, hanem fűtéskor is hasznosak lehetnek. Ha nyaralód van, és télen nem használod beállíthatod a légkondit 8-12 fokos hőmérsékletre. Így nem fagynak el a vízcsöcsövek nem hűl ki teljesen a nyaralód és ha mégis lemennél útközben csak bekapcsolod a fűtés funkciót.

Egyes rendszerek már abban is segítenek, hogy kimutatásokkal és statisztikákkal támogatják az energetikai döntéseket: így megtanítanak „optimálisan” használni a berendezés miközben pénzt takarítanak meg. További előny, hogy szinte mindent naplóz (tehát minden adatod visszakereshető és visszanézhető) és mindent elküldhetsz egy teljesen másik eszközre is.

A Cloud rendszerek előnye (akárcsak egy robotporszívónál) az is, hogy nincs arra szükség, hogy folyamatosan kapcsolgass, kontrollálj: a gép szól, ha valami megváltozott – például hirtelen lehűl a levegő és nem elég a beállított fokozat – és javaslatot küld.

Persze egy applikáció számtalan más területen is segítség (és ahogy írtuk nem minden funkció található meg minden légkondiban) de sokat segíthet optimálisan használni.

Válassz tőlünk okosklímát és használd ki az előnyeit.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések