Gazdaságos a hőszivattyú rendszer

dec 18, 2022Hőszivattyú blog0 hozzászólás

Eddig talán azért nem kerültek a fókuszba a hőszivattyúk, mert hazánkban mindig volt – ráadásul viszonylag olcsó – gáz, amivel még a régen épült rosszabb energiaosztályba sorolt házakat sem volt gond, vagy különösebben gazdaságtalan „kifűteni”. Mostanra minden megváltozott: nem csak az egekben az energia ára, hanem az egész világ azon aggódik lesz-e egyáltalán elég gáz? A hőszivattyú egy tökéletes alternatív megoldás.

Áram vagy gáz?

Érdemes átgondolni, hogy a jelenleg bejáratott energiaforrások közül melyik a leghatékonyabb, de bonyolult. Olyan a helyzetünk mintha egy ötismeretlenes egyenletet kellene fejben megoldanunk. Azért próbáljuk meg.

Rossz hír, hogy a gáz nem egységáras, ami azt jelenti, hogy szolgáltatótól függ, hogy mennyiért kapjuk. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a minősége sem egységes, és nagyon eltérő eredményeket kapunk akkor, ha megpróbáljuk beleszámolni az eszköz (például a gázkazán) teljesítményét, hatásfokát. Emellett az otthonod energiabesorolása sem mindegy. Ebből kellene kiszámolni a fűtőértéket: ez lehetetlen, de egy közelítő adat van. Nagyjából 15-16 forintba kerül 1 kWh hőenergia (egy átlagosan hőszigetelt átlagos házban)

Az áram kevésbé bonyolult. Bár az ára – akárcsak a gázé – szolgáltatónként eltérő, az áram esetében csak egy nagyon kevés veszteséget kell számolni (azt szoktuk mondani, hogy nincs 70%-os áram, az vagy van, vagy nincs) így pedig az jön ki, hogy 1 kWh hőenergia a gáz háromszorosa.

Miért alternatíva a hőszivattyú?

Sokan azért választottak áram fűtést, mert gyakorlatilag 0 forint volt a bekerülési költsége: a legtöbb házban van áram, csak be kell dugni a fűtőtestet (ami épp úgy lehet egy extrém gazdaságtalan hősugárzó, mint egy szuper SCOP értékkel rendelkező gazdaságos inverteres klíma). A gáz kiépítése ezzel szemben költséges: be kell vezetni, be kell kötni, tervek és rajzok kellenek hozzá, gázkazán, mire élvezhetjük, de az is lehet, hogy csak 60%-os hatásfokkal.

A hőszivattyú tökéletes alternatíva. Bár a kiépítésének van költsége, (akár előre gondolkodtunk akár utólag) de megújuló energiaforrás és télen fűtheted, nyáron hűtheted vele az otthonodat, ez máris előny. Ahogy az is, hogy a meleg vizet is elállíthatod vele és a felhasznált energia jelentős részét a külső környezetből (típustól függ, hogy honnan) nyeri: kifogyhatatlan és rendkívül olcsó. Ráadásul akár támogatást is lehet szerezni a hőszivattyú kiépítésre.

Szívesen segítünk neked pontosan kiszámolni, hogy milyen hőszivattyú számodra a legjobb választás és akár be is szereljük neked. Térj be hozzánk valamelyik boltunkba vagy keress minket a +36 1 222 0468-es telefonszámon!

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések