Mit kell tudni a klíma hűtőközegről?

dec 15, 2022Klíma blog, Hőszivattyú blog0 hozzászólás

A légkondicionáló rendszeredben számos olyan alkatrész van, amelyik rendkívül fontos ahhoz, hogy a teljes rendszer a lehető leghatékonyabban működjön. Az egész zavartalan működésének egyik legfontosabb összetevője a hűtőközeg. Tulajdonképpen a hűtőközeg segít létrehozni a hűvös levegőt, amely a légkondicionáló berendezésen keresztül kering az otthonodban, enélkül nem működne a légkondid.

Mi az a hűtőközeg?

A légkondicionáló rendszerekben használt hűtőközege általában gáz vagy folyadék. A működő rendszer létfontosságú összetevője, mivel elnyeli a környezetből a hőt, és a légkondicionáló többi alkatrészével összedolgozva hűvöset csinál. Bár valójában számos különböző hűtőközeg létezik, a légkondiknál ez vagy R-22 azaz freon, vagy R410-A azaz Puron.

Milyen hűtőközeg van a légkondidban?

A légkondicionálóban használt hűtőközeg típusa attól függ, hogy milyen régi a rendszer. Évek óta az összes gyártó arra törekszik, hogy a Freont (amely a jelentős klórtartalma miatt folyamatosan rombolja az ózonréteget) Puronra cseréljek mert környezetkímélőbb, miközben ugyanolyan magas a hűtési hatékonysága. 

Az egyetlen gond az, hogy a Freon-hoz készült rendszerek nem működnek a Puronnal, azaz a kettő hűtőközeg nem kompatibilis, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb le kell majd cserélni a légkondikat, hiszen a Freon lassan kikopik.

Harc az R32 az R1234ZE és a Puron között

Évek óta folyamatos a harc a hűtőközegek között és most úgy fest, hogy a köztes megoldás lesz a helyes: az R22 hűtőközeg kiváltására nincs más megoldás, mint a különböző hűtőközeg-keverékek, hiszen az R22 igen elterjedt, széles alkalmazási területű ugyanakkor jelentősen környezetkárosítóbb, mint a Puron (mely a jelenleg használt szabvány), vagy az R1234ZE. Az utóbbi ellen szól, hogy az előállítási költsége magas, így drágább lesz, a Puron viszont remek helyettesítője a Freonnak.

Cseréljük ki a freonost?

Minden jel arra mutat. Az USA már több mint 1 éve nem gyárt olyan légkondikat, ahol a hűtőközeg freon. Mivel a Freon fogytán van, és már nem használható légkondicionálókhoz, és egy régi készülékbe nem lehet csak úgy Puront tenni, lehet, hogy hamarosan el kell búcsúzni tőle

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések