Klíma beszerelés: a tervezéstől az karbantartásig

okt 4, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Ha elhatároztad, hogy szükséged van egy klímaberendezésre akkor a kiválasztásától a tervezésig, egészen a beszerelésen át a készülék karbantartásáról is beszélnünk kell. Riasztónak tűnik, de egyáltalán nem az, minden lépést összegzünk most.

Hol legyen?

Általában ez a legelső kérdés. A klíma (vagy klímák) a kényelmedet fogják szolgálni ezért nem csak azt kell eldöntened, hol, melyik szobában legyen, hanem konkrétan a helyét, ahova felszerelik majd. Jól gondold át mert ahhoz, hogy a klíma a lehető leghatékonyabban működjön sok apróságra oda kell figyelned.

Nem lehet előtte semmi (hisz az megakadályozná a hűtést) érdemes olyan helyet találni, ami a legkevesebb átalakítással, véséssel, fúrással jár ahogy arra is, hogy (például) ne az adott helység legnaposabb részére tedd, mert fals értékek alapján fog majd működni. Rendben, megtaláltad a klíma leendő helyét, a következő az, hogy kiválaszd a készüléket magát, annak típusát.

 

Így válaszd ki a klímádat

Talán a legfontosabb, hogy mire fogod használni. Ha csak hűtésre akkor más klímát kell választanod, mintha fűtésre optimalizáltat szeretnél. Fontos a teljesítménye, azon belül van több mérőszám, amit érdemes figyelembe venned, erről már írtunk. A kényelem és a kényelmi funkciók a következő döntései pontok hiszen a különböző klímáknak különböző extra tulajdonságai vannak: vannak okosklímák melyek távolról vezérelhetőek, és vannak előre programozhatóak-  a lehetőségek tárháza végtelen.

 

A klíma felszerelése

Szükséged lesz egy olyan klímaszerelőre, aki a Klímavédelmi Hatóságnál is regisztrált. Érdemes még szezonon kívül dönteni és kihívni mert, ha májusban jut eszedbe, hogy klímát szerelj fel és júniusra veszed meg a berendezést, akkor a szerelők addigra annyira be lesznek táblázva, hogy heteket kell majd várnod a beszerelésre. A szerelő egyébként a lehető legkisebb kosszal, zajjal és minden szabályt betartva fogja felrakni a légkondidat de arra készülnöd kell, hogy 4-8 órás munka. A díja fix, ezt előre beszéljétek meg, ne utólag. (Érdemes hivatalos árajánlatot kérni). Mielőtt a szerelő elmegy próbáljátok ki a felszerelt klímát.

 

A klíma gondozása

A klímádat gondoznod kell ( rendszeres karbantartáshoz van kötve a jótállás). Vannak különböző klímatiszttó szettek és a neten találsz rengeteg ötletet, hogyan tedd, de jobban jársz, ha inkább egy kicsivel többet rászánva ugyan, de egy profi szerelőre bízod. Évente legalább egyszer át kell nézni, ki kell tisztítani: rendszeres és szakszerű karbantartás mellett túl sok gondod nem lesz vele.

Ha elhatároztad, hogy szeretnél klímaberendezést vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi az első lépéstől az utolsóig mindenben segítségedre leszünk.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések