Monosplit vagy multisplit klímát válassz az otthonodba?

febr 4, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Ha több különböző szobába tervezel klímaberendezést, akkor biztosan felmerül benned a kérdés: mono vagy multisplit klímát válassz-e? Segítünk eldönteni, de először beszéljük meg mit is takarnak ezek az angol kifejezések.

A monosplit klíma és multisplit klíma: melyik milyen?

Monospilt klímáknak nevezzük azokat a klímákat, amelyek – klasszikus módon – egy kültéri egységből és egy beltéri egységből állnak. A legegyszerűbb klímák, egy helységre tervezték őket: felfűtik és lehűtik a nappalidat például.

A multisplit klímák abban tér el, hogy egy kültéri egységre akár 3-4-5 vagy extrém esetben hat darab beltéri egységet is rá tudnak csatlakoztatni. Tehát egyetlen kültéri egységed van, de bent egy klíma fűti a gyerekszobát egy a hálót, egy a nappalit és még máshova is könnyedén jut a melegből.

Melyik klímát válaszd?

Van egy eset amikor már az első pillanatban eldől, hogy melyik klímára lesz szükséged, ez pedig az, ha egyetlen szobát szeretnél felfűteni vele. Ha csak egy tér hőszabályozása a fontos, akkor csak egy klímára van szükséged az pedig monosplit legyen.

Minden más esetben van pár döntéshelyzet íme melyek azok.

A multisplit klíma előnyei, hátrányai

A multisplit klímák „hátránya”, hogy egyszerre csak egy dologra képesek, azaz nem tudod megoldani velük azt, hogy amíg az egyik szobában fűtesz, a másikban hűtesz. Sőt, azt sem, hogy semmilyen hatásuk ne legyen egymásra: ez azt jelenti, hogy ha hűtesz az egyik szobában, a többiben is egy kicsit hűteni fog a klíma, függetlenül attól, hogy nincs bekapcsolva. A multispit szerelése drágább, ezt is szem előtt kell tartanod, hiszen több a cső, a vésés, lehet, hogy különböző közbülső eszközökre is szükséged lesz. Hátrányként szokták még említeni, hogy az (egyetlen) kültéri egység zajosabb és nagyobb, mint a monosplité, ez okozhat némi kellemetlenséget. A multisplit készülékek legnagyobb előnye az ára (bár ez az előny csökkenni látszik), hogy az 5 egységes multisplit klíma összességében olcsóbb, mint 5 darab monosplit . Ezenkívül sokkal hosszabb csővezetékeket lehet kialakítani, egy 8-as multit akár 150 méterig lehet csövezni. A monosplit készülékek általában 20-25 méterig csövezhetők, ha speciális a gép, akkor 30 méterig.  

A monosplit klíma előnyei, hátrányai

A monosplit klíma – ahogy írtuk – nem helytakarékos, hiszen egy belső egységhez egy külső tartozik. Nem is feltétlen esztétikus amikor egy házon 5 kültéri egység teszi a dolgát, cserébe egymástól teljesen függetlenek, olcsóbb a felszerelésük. Előny, amit kihasználhatsz, hogy minél közelebb van egymáshoz a kültéri és a beltéri egység annál magasabb a hatásfok, ahogy az is, hogy nem hangos a kültéri egysége és akár fűthetsz egy szobában, míg a másikban fűthetsz.

De akkor melyiket válaszd?  

Ezt a klímát válaszd

Ha egy szoba fűtése/hűtése a feladat akkor mindenképpen a monosplitet, sőt mi talán még akkor is azt választanánk, ha 2 különböző helyre teszel légkondit. Ha szükséged van 3-4-5-6 darabra, neked kell mérlegelned az esztétikát, a zajt, a bekerülési költséget, a vele való munkát( fúrás, vésés) és akár a használatot is vizsgálva.

Ha szeretnél segítséget kapni a döntésedben, vagy szakemberrel beszélnél, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen adunk szakmai tanácsot: https://dimerkft.hu/kapcsolat/

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések