Mekkora megtakarításra tehetsz szert egy hőszivattyúval?

febr 20, 2023Klíma blog0 hozzászólás

Nem akarunk a cikk végén csalódást okozni. Ezért most szólunk, hogy nem tudjuk forintra pontosan megmondani mennyit takarítasz meg egy hőszivattyúval (hiszen nem tudjuk mekkora a házad, milyen az energetikája, hogyan használod) de 3 perc (ennyi idő elolvasni a cikket) alatt  kiderül, hogy miért szuper és utána te magad át tudod gondolni, hogy megéri-e neked.

Már a kiépítésen keresel

Ha építkezel (vagy ha már építkeztél) biztosan láttad leírva azt a megnyugtatónak tűnő mondatot, hogy „a gáz / villany a telekhatárnál, csak be kell húzni. Gyakran itt kezdődnek a bonyodalmak, amikor szakemberekkel, szolgáltatókkal egyeztetsz hetekig, hónapokig, mire végre tényleg bent van az áram és a gáz a telkeden belül. Ami még nem is jelent semmit, hiszen onnantól még rengeteg – engedélyhez kötött szerelési – munka vár rád.

A spórolás ebben a pillanatban kezdődik. A hőszivattyúhoz nem kell gáz, nincs szüksége kéményre (a kémény általában elképesztő összeg). Ha ezek nincsenek, ezek nem romlanak el és kötelező karbantartási díj sincs. Előny, hogy nem feltétlen kell majd légkondi sem, hiszen nyáron hűtheted vele a házadat.

Szóval: már akkor jó döntést hoztál, amikor még nem is az energiaárakról beszélünk, hanem a kiépítésről. Na, de előfordulhat, hogy korszerűsítenél, mert a fentieken már túl vagy: akkor mekkora megtakarításra számíthatsz?

A méretezés

Álomszámot mondunk, de ha egy hőszivattyút jól terveznek meg (azaz ideális lesz a mérete, és hibátlanul van szerelve) akkor akár a 3-5-ös COP számot is el lehet vele érni. A COP szám a jósági fok (de hívhatjuk hatékonysági tényezőnek is) és azt mutatja meg, hogy 1 kW áramból hány kW energiát tud varázsolni.

Nos, az olyan hőszivattyúk, amelyek már 3-3,5-4-5-ös COP értékkel rendelkeznek, azokkal akár 35-45-50%-kal is csökkenthetik az energia (jellemzően a gáz) költségedet.

Számoljunk

Innentől már rendkívül egyszerű számolni, kigondolni. Tételezzük fel, hogy a gázszámlád (most) 100 000 Forint/hó, akkor a 40%-kal kevesebb 60 000 Ft/hó-val számolva évente 500 000 Forintot tudsz megtakarítani. (És ne feledd, nem kell légkondi)

Lehet sokkal alacsonyabb számokkal számolni, ahol például 60 000 a fűtésszámla és 30%-ot takarítasz meg, akkor az évente durván 180-200 000 Forint.

És lesz egy pillanat, amikor olyan energiatakarékos a házad, hogy néhány tízezer forintot takarítasz csak meg évente: ilyenkor nem azért érdekes a hőszivattyú, hogy költséget csökkents, hanem az, hogy értéket növelj. És persze, leválj azokról az energiahordozókról, amiért fizetni kell mert azoknak (ahogy látjuk) könnyen megugorhat az áruk.

Gyere el hozzánk, írj nekünk e-mailt vagy hívj minket telefonon, segítünk kiszámolni mennyit takaríthatsz meg egy hőszivattyúval. https://dimerkft.hu/

Itt várjuk a megkeresésedet: https://dimerkft.hu/kapcsolat/

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések