A hőszivattyú rendszer telepítése és költségei

márc 4, 2023Hőszivattyú blog0 hozzászólás

Nehéz információt szerezni az interneten arról, hogy milyen lépésekből áll, és mennyibe kerül egy hőszivattyú rendszer, hiszen a legtöbb weboldalon mindössze addig jutsz, hogy visszahívást kérhetsz és majd utána fellebbentik a fátylat a titokról. Mi nem ezt tesszük, elmondunk minden fontos infót.

A hőszivattyú rendszer telepítése

A legelső lepés, hogy kiválasztjuk azt a hőszivattyút amelyik az ideális lesz majd számodra. Tudnunk kell mekkora az otthonod hőigénye, milyen a szigetelés és az mennyire vastag, hány ablakod van, azok mekkorák és milyen a K értékük, de fontos az ajtók száma és típusa; a teljes otthonod mérete, a fekvése. Ha van a tetőtér az is és a pince is fontos, az is mennyien laktok ott, a mennyezet magassága, szóval minden ilyen tényező segíthet abban, hogy kiszámoljuk a hőigényt.

Ha ez megvan, azaz kiválasztottuk a hőszivattyúdat kivisszük hozzád. A legtöbb esetben némi talajmunkára lesz szükség. A légkondicionálóval ellentétben a hőszivattyút ugyanis a talajszint fölé kell emelni, hogy a tekercsek ne kerüljenek hó és jég alá, és hogy a megfelelő vízelvezetés biztosított legyen. Ha geotermikus, akkor meg kell fúrjuk a földet, 60-80 méter mélyre, ilyenkor kell néhány engedély. A levegő-levegő szondánál nem és a levegő – víz esetében sem.

Szükség van némi belső munkálatokra (azokat addigra úgyis megismertük és felmértük már: legtöbbször ezek nem járnak zajjal és semmi különös átalakítással, de munka).

Ha minden a helyén van, kezdődhet az üzembe helyezés. A rendszert bekapcsoljuk, és 15-20 percig kell működnie. Ez lehetővé teszi, hogy a hűtőközeg átáramoljon a rendszeren. Összességében a hőszivattyú üzembe helyezése 45 perctől 2 órán át tart, ami 15-45 perccel hosszabb idő, mint egy légkondicionálóé hiszen a szerelőnek a fűtési oldalt is kell tesztelnie, a hűtési oldalt, a leolvasztást, a vészfűtést is. Az összes funkció teljes körű tesztelése biztosítja, hogy a rendszer a lehető legjobban működjön. Ez egyben a készülék garanciális működéséhez szükséges követelményeket is kielégíti.

Mennyi ideig tart a folyamat?

Egy tipikus telepítés körülbelül nyolc-tíz órát vesz igénybe, reggel kezdődik és késő délutánig tart. A telepítést meghosszabbíthatják olyan tényezők, mint a kedvezőtlen időjárás, a légcsatornák átalakítása, előre nem látható elektromos komplikációk, valamint az esetlegesen hozzáadott egyéb tartozékok.

Mennyibe kerül?

Rengeteg mindentől függ az, hogy mennyibe fog kerülni a hőszivattyúd és legtöbbször csak akkor tudunk rá árat mondani, amikor felmértük: hozzávetőleges áraink vannak. A cikk megírásának a pillanatában egy átlagos otthonnál körülbelül 2-3 millió forint a teljes rendszer kiépítése. (Kérjük ezt semmiképp ne vedd ajánlatnak, a cikkben többször kitértünk arra, hogy a kiépítés előtt a legapróbb dolgokat is felmérjük így pontos árat adunk majd)

Gyere el hozzánk, írj nekünk e-mailt vagy hívj minket telefonon, segítünk kiszámolni mennyit takaríthatsz meg egy hőszivattyúval. https://dimerkft.hu/

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések