Klímahasználat az allergiaszezonban

aug 28, 2022Klíma blog0 hozzászólás

A klíma segít elkerülni a kínzó őszi allergiát!

Elterjedt tévhit, hogy az allergia tavasszal és nyáron a legkínzóbb, ősszel még erőteljesebbé válhat. Ilyenkor a parlagfű (mely szeptembertől novemberig aktív) és a penészspórák mellett, a különböző pázsit és útifűfélék a csalán vagy akár a háziállatok, a poratkák is megkeseríthetik az életünket. Egy klíma segíthet és enyhíthet ezeken a tüneteken.

Tényleg segíthet a légkondi az allergia ellen?

Ha egyetlen szóval válaszolhatunk akkor: igen. Ha a válaszra kettő szavunk van, akkor: igen, ha…. A légkondicionáló berendezésed segíthet az allergia ellen, de csak akkor, ha kitisztítattad, és gondosan karbantartott a készülék. A légkondicionálók segítségével megszűrheted az otthonod levegőjét és szabályozhatod annak páratartalmát is.

Hogyan segít a klíma az allergia ellen?

 

Többféleképpen.

A klímaberendezésekben található légszűrők kiszűrik a levegőből az (allergiát is okozó) koszt, polleneket, így megakadályozzák, hogy azok az otthonod, vagy az irodád levegőjében keringjenek. A tisztítás nagymértékben javítja a levegő minőségét hiszen nincs pollen, atka, szőr, vagy bármi más a levegőben. Ha nincs, csökken az allergiád.

A párátlanítás is fontos. Ha az otthonod levegőjének páratartalma magasabb, mint az egészséges 40%, előbb-utóbb megjelennek a különböző (például penész) gombák és ezek spórái, melyek szintén heves reakciókat válthatnak ki, ha érzékeny vagy rájuk. Arról nem is beszélve, hogy az egészségtelenül magas páratartalomban előbb-utóbb nem érzed magad jól, olyan érzésed lesz mintha alig kapnál levegőt és ez nem csak káros, hanem kellemetlen és akár pánikot is okozhat.

(Különös, hogy ha rendkívül érzékeny vagy a szállóporra, akkor a magasabb páratartalom segít egy ideig: akár 50% környékére is emelheted, akkor nyújtja számodra a leghatékonyabb védelmed)

Így segít a klíma az allergia ellen

Van néhány olyan dolog, amit érdemes tenned azért, hogy felkészítsd a légkondidat arra, hogy segíteni tudjon. Íme mit érdemes tenned!

1: Végeztesd el a klíma rendszeres, éves karbantartását nyár legvégén az ősz elején. Ezzel kikerülöd a tavaszi és a nyári csúcsszezont, cserébe a légkondid a lehető leghatékonyabban fűt, hűt és szűri a levegőt, éppen ősszel.

2: Szentelj komolyabb figyelmet a légszűrőkre. A szerelő az éves karbantartás során kicseréli és kitisztítja neked, de érdeklődj nála, mert vannak olyan megoldások – speciálisabb szűrők – amelyek még hatékonyabbak.

3: A penész tipikusan hőhidaknál, a falban futó vízcsövek mentén és olyan helyeken alakul ki, ahol nem szellőzik könnyen a fal. Alaposan nézd át az otthonod (húzd el a kanapét és az ágyat, a szekrényeket is, mert azok tipikus penész lelőhelyek). Ha nem találsz az remek, ha igen, penészölővel vagy szakemberrel tüntesd el. Ha nem teszed meg, a penészgomba spórák folyamatosan újratermelődnek és állandó harcban állnak majd a légkondival.

4: Ha allergiás vagy, és a légkondid öregebb mint 12-14 éves akkor gondolkodj el azon, hogy egy jobbra, modernebbre, költséghatékonyabbra cseréled.

A légkondicionáló tehát komoly segítséget nyújthat neked a pollenek, az allergia ellen, ha megfelelően karban tartod és odafigyelsz rá. Mi a Dimernél szívesen segítünk ebben.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések