Büdös a klíma: mit lehet tenni?

aug 17, 2022Klíma blog0 hozzászólás

Képzeld el, hogy amikor bekapcsolod a klímát nem a kellemes hűsítő és ózonillatú levegőt fújja, hanem (nincs rá jobb szó) büdöset. Ez kellemetlen és ijesztő is, ráadásul számtalan kérdést vet fel. Mit kell tenni, ha „büdös a klíma?” Egyáltalán mi az oka? Honnan jön ez a szag és miért?

Te tudod, hogyan működik a klímád?

Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak a klíma nem „kívülről” szív magába levegőt és nem a „külső levegőt” használja, hanem a szobáét úgy, hogy közben meg is tisztítja: tulajdonképpen a tetején beszívja a szoba levegőjét, hűti és kifújja. Hűtés közben kondenzvíz keletkezik (itt írtunk róla egy cikket mi az pontosan és hogyan kell elvezetni: link) ezen a felületen pedig elszaporodhatnak a gombák, a penész: ez lehet kellemetlen szagú és okozhat egészségügyi kockázatokat.

Többféle orrfacsaró szag: melyik minek a jele?

Több, különböző típusú szagot áraszthat a klímád. A klímaszerelők és a gyártók szerint legalább hatfélét és mindet másért. Fura, amit most írni fogunk, de ha büdös a klímád, egy pillanatig állj meg és próbálj meg arra rájönni, hogy mire hasonlít a leginkább a belőle kiáradó szag.

Ha a légkondid olyan szagot áraszt mintha napokig viseltél volna egy zoknit, vagy konkrétan lábszaga van a belőle kiáradó levegőnek akkor majdnem biztos, hogy eltömődött. A szag a pangó vízből származik, ez nem jó jel, mert már tartalmazhat a levegő gombát és spórákat

Ha a légkondidnak olyan szaga van, mint egy autó kipufogójának, kesernyés, akkor a motorban és a légkondicionáló egyéb részeiben lévő folyadékok kiszivároghatnak, ami ezt a kipufogógázszagot okozza.

Ha égett gyufaszagot, vagy ehhez hasonló szagot áraszt akkor lehet, hogy valamelyik alkatrésze rövidre záródott, elromlott. Tudjuk, hogy fura, de ez az egyik legnagyobb gond, azonnal hívj szerelőt és amíg meg nem javítja ne kapcsold be többet a légkondidat nehogy leégjen vagy zárlatos legyen.

Ha undorító gázszagot vagy afféle döglött állat szagot érzel akkor lehet, hogy a metil-merkaptán gáz szivárog e rendszerből.

A záptojás szag lehet egy döglött állat szaga. A különböző madarak és a rágcsálók téli menedéket találhattak a légcsatornában, ahol gyakran beszorulnak, elpusztulnak és bomlásnak indulnak. Nem csak undorító, de veszélyes is.

Ne hanyagoljuk el: a klímatisztítás

A szakszerű klímatisztítás olyan fontos, hogy néhány klímagyártó ehhez is köti a garanciát. Ha nem, akkor is érdemes évente (legalább) egyszer kitisztíttatni, hiszen nem csak a szagokat szünteti meg egy alapos tisztítás, hanem lecsökkenti az egészségügyi kockázatot is. A klímát legtöbb esetben csak egy szerelő tudja alaposan kitisztítani, nem érdemes otthon próbálkozni vele.

Ha fura szagot áraszt a klíma, hívj minket és a szakértő klímatisztítással is foglalkozó szerelőnk megoldja a gondot.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések