Hogyan válassz klímát kis (panel)lakásba?

febr 3, 2022Klíma blog0 hozzászólás

A még ma is közkedvelt panellakások legalább 20-25 éve (vagy még régebben) épültek általában panel, vagy csúszózsalus technikával, lapostetővel. A legtöbb panelház azóta nem esett át különösebb – központi – korszerűsítésen, így ez a lakókra hárul. Persze, ha panelben laksz, sok mindent megtehetsz a komfortodért, például egy klímával. Elmondjuk miért éppen most és hogyan válaszd ki a klímát.

Miért éppen most telepíts klímát?

Az otthonteremtési támogatás miatt most rengeteget spórolhatsz, hiszen a klíma és a beszerelési költségek árának a felét is visszakaphatod az államtól. Így „féláron” lehet klímád. Igaz sietned kell, hiszen fogy az idő: egyrészt gyorsan nyár lett, másrészt a szerelőkre is többet kell várni ahhoz, hogy felszereljék a klímádat.

Milyen klíma való panellakásba?

Lépésről lépésre kell átgondolnod a dolgokat. Mekkora teljesítményű legyen a légkondicionáló? Ez persze attól függ, hogy hány szobád van és ezeknek milyen az elhelyezkedésük. Ki kell találnod hol legyen a helye és figyelembe kell venni azt is, hogy egy klíma felszerelése nem csak zajjal, hanem fúrással, esetleg átalakításokkal járhat. A kültéri egység elhelyezésénél pedig az építési szabályzatokat is figyelembe kell venned. Ha ezeken a technikai kérdéseken túlvagy, már csak ki kell választanod azt a klímát amelyik ár-érték arányban megfelelnek neked.

Milyen klímát válassz?

Sokkal több szempont van, mint amire gondoltál. A teljesítmény, a zajszint, a klíma típusa kellett el kell döntened, hogy milyen extra tulajdonságai legyenek (például okosklímát szeretnél-e) az, hogy fogod használni és az is akár, hogy mobil legyen (ennek jelentős előnyei és hátrányai is vannak) vagy egy hűtő-fűtő?

Ha elakadnál vagy olyan ponthoz érkezel, ahol nem egyértelmű a döntésed hívd fel a szakértőinket vagy gyere el valamelyik boltunkba, szívesen segítünk.

Egy extra tipp: szerintünk egy oldalfali klímát érdemes keresned, olyat, amelyik hűt és fűt is, a teljesítményt pedig úgy számold, hogy légköbméterenként körülbelül 50W a teljesítmény. Ha az jön ki, hogy egy 2,4 kW-os klímára van szükséged, az nem ok az aggodalomra, nem azt jelenti, hogy a klíma óránként 2,4 kW-ot is fogyaszt. Sokkal kevesebbet fog.

A klíma beszerelése

A klíma felszereléshez az kell, hogy a készüléknek megtaláld a helyét, aztán – ez elengedhetetlen – fúrni és esetleg vésni kell a falakat, és a kültéri egységet is fel kell rakni. Van egy kímabeszerelési aranyszabály: ha van akkora erkélyed, akkor ez jó megoldás a klíma külső egységére. Ha nincs, vagy nem oda akarod akkor valamelyik ablak alá kell a szerelőnek felfúrnia: ebben az esetben neked fel kell erre készülni például azzal, hogy szabaddá teszed az ablakot.

A szerelőnek is lesznek szerelési nehézségei, hiszen a panelfalak „viszik a hangot”, nehezen átfúrhatóak, emellett, ha kívülre kell szerelni a kültéri egységet akkor szint alpintechnikára (és az ehhez szükséges szerszámokra) van szükség. Emellett meg kell oldani a kondenzvíz elvezetést is.

Miért most szerezz újat, vagy szereltess be?

Az otthonteremtési támogatás kiváló alkalom arra, hogy beszereltess egy klímát, ráadásul a fullasztó hőségek még hátra vannak, és még gyötrelmesebb éjjelek, amikor valóban segítséget nyújthat egy modern és költséghatékony klíma. Segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések