Mennyire okos egy hőszivattyú?

máj 10, 2022Hőszivattyú blog0 hozzászólás

Okos az óránk, a televíziónk, a telefonunk, a világításunk, a redőnyünk, vagy akár a légkondink – megszoktuk és szeretjük a különböző okoseszközöket, mert megkönnyítik a mindennapjainkat. De vajon mennyire lehet okos egy hőszivattyú? Mit várhatunk el tőle? Máris megtudod!

Az okosfűtés

Óvatosan kell értelmezni azt, amikor az okosfűtésről, az okosradiátorról, okoshőszivattyúról beszélünk, hiszen ezek a termékek – néhányukat kivéve – nem önmagukban okosak, hanem okossá tehetőek azzal, hogy programozzuk, vezéreljük, beállítjuk őket. Ez persze kényelmes és hatalmas segítség: jó tudni, hogy a klímát (ha szükséges) akár útközben egy applikációval be vagy kikapcsolhatjuk, esetleg állíthatunk a hőfokon, beprogramozhatjuk arra, hogy reggel mikor kapcsoljon be, este pedig ki.

De mi a helyzet a hőszivattyúval? Mennyire okos a hőszivattyú, vagy mennyire tehető okossá?

 

Az okos hőszivattyú

Néhány csúcsmodellt kivéve a hőszivattyú önmagában nem „okos”, viszont van lehetőségünk arra, hogy a fűtést és a hűtést is „felokosítsuk” és wifin keresztül vezérelve a hőszivattyút okosfűtést varázsoljunk az otthonunkban.

Ha megtettük, beállíthatjuk azt, hogy mikor kapcsoljon be és ki a hőszivattyú. Kérhetünk tőle egy választott helyiségbe egy bizonyos hőfokot, ezzel személyre és a saját igényeinkre szabhatjuk a működését. Vannak időjárás érzékelő megoldások, melyek figyelik és lekövetik a külső hőmérséklet változását, ahogy az is okostulajdonság, hogy ellenőrizhetjük a rendszert, bármikor lekérhetünk pillanatnyi információkat: a fogyasztást, vagy a teljesítményt például.

Természetesen ma már nincs annak akadálya, hogy mielőtt hazaérünk – egy applikáción keresztül – feljebb vegyük az otthonunk hőmérsékletét, vagy éppen csökkentsük, akár ki vagy bekapcsolhatjuk a hőszivattyút.

A címben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy egy hőszivattyú és a hőszivattyú rendszer akkor és annyira lesz okos, amikor és amennyire okossá varázsoljuk.

 

Az okos hőszivattyú előnyei

Az okos hőszivattyúnak a legnagyobb előnye, hogy még gazdaságosabban tud működni. Mivel távolról is vezérelhető, bármikor „belenyúlhatsz” a fűtésedbe és egyes vezérlők alkalmasak arra is, hogy előre beállított eseménykor jelezzenek.

Szeretnél egy rendkívül gazdaságos fűtésrendszert? Keress minket: a szakértő kollégáink szívesen segítenek neked megtalálni a számodra legjobb megoldást!

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések