A klíma kondenzvíz elvezetés szabályai

jún 2, 2022Klíma blog0 hozzászólás

Amikor klímaberendezést vásárolsz, vagy szereltetsz fel, a belső- és külső kondenzvíz elvezetése fontos és átgondolandó feladat, hiszen elvileg a kondenzvíz nem csöpöghet bárhova évtizedeken keresztül. Összegyűjtöttünk mindent a kondenzvízről és tippeket adunk hogyan vezesd el!

Mi az a kondenzvíz?

Ha a légkondid hűt, a hideg belső felületén, ha fűt akkor a kültéri egység meleg felületén keresztül áramló levegőből csapódik ki pára.  Ez a kicsapódott pára/víz a kondenzvíz. Ezt a vizet el kell vezetni és sokkal több dolgunk van vele annál minthogy hagyjuk a légkondi vagy a külső egység mellett csöpögni (bár erre számtalan példát látunk).

Fontos tehát, hogy minden légkondicionálónak kétféle kondenzvize van: a külső egységnek és a belső egységnek. A belsőnek akkor keletkezik, ha hűtöd az otthonodat, a kültérinek akkor, ha fűtöd.

A légkondi tervezésekor és a beszerelésekor erről mindenképpen előre gondoskodni kell. De mit kell tenni pontosan a kondenzvízzel?

A beltéri kondenzvíz elvezetés panellakásban

Légkondik esetében ketté kell választanunk a panellakásokat (emeletes házakat) és a kerteseket. Sokkal nehezebb dolgunk van a panellakásoknál. Az ilyen (régebbi épületeknél) még nem feltétlen gondoltak arra, hogy majd légkondik tucatjainak a belső és a külső kondenzvizét is el kell vezetni.

Mielőtt felszerelik a légkondit el kell döntened, hogy mit teszel majd a beltéri kondenzvízzel. Két megoldás is van. Az egyik az, hogy az otthonodon belül hagyod és ott gyűjtöd egy edénybe vagy egy párologtatóba ez környezetkímélő, de picit macerás. Vagy megteheted, hogy belevezeted a csatornába, esetleg ki a házfalon. Fontos szabály, hogy a beltéri kondenzvizet mindig minden esetben a lehető legrövidebb úton kell és érdemes elvezetni és lefelé „esve”. Azért így kell, mert ezzel a módszerrel lehet minimalizálni a pangó víz (és a legionella vírus) létrejöttét. A beltéri kondenzvíz elvezetése (hacsak nem készült úgy az épület, hogy erre előre gondoltak) meglehetősen „koszos és munkaigényes” feladat és drága is.  A csatornába kellene távoznia, vagy ki a házfalon, de általános megoldás, hogy hagyják csöpögni

A kültéri kondenzvíz elvezetés panellakásokban

Panellakásnál (többszintes háznál) ebben az esetben mi azt javasoljuk, hogy mielőtt felszerelteted a légkondit tájékozódj és kérj állásfoglalást a gondnoktól, hiszen egy magasról csöpögő víz könnyen idegesítheti nem csak az alattad lakókat, hanem meglepheti az épület környékén sétálókat is: képzeld el, hogy egy 10 emeletes panelházban 50 légkondiból csöpög egyszerre a kondenzvíz).

Könnyebb a helyzeted akkor, ha van erkélyed, akkor ott összegyűjtheted, és akár locsolhatsz vele virágokat is.

Beltéri és kültéri kondenzvíz elvezetés a házakban

A beltéri kondenzvíz elvezetésére kétféle megoldásban gondolkodhatsz. Az egyik az, hogy ugyanúgy oldod meg, mint a panelben vagy kivezetteted a falon kívülre. A kültéri egységé a falon kívül lesz, viszont több a lehetőséged, hiszen egy átemelővel akár beleengedheted az ereszbe, gyűjtheted, hogy locsolj vele, belevezetheted a csatornába, de az sem zavar senkit, ha csöpög (bár egy idő múlva nyomot hagy és általában ázik tőle a járda vagy a fal).

Fontos tehát a kondenzvíz elvezetése: mielőtt felszerelteted a klímát minden esetben kérj tanácsot, gondold át!

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések