Mi alapján válassz hőszivattyút?

júl 7, 2022Hőszivattyú blog0 hozzászólás

Hőszivattyút választani nem csak azért nehéz, mert sokféle értéket és tényezőt kell figyelembe venned, hanem azért is, mert a döntésednek súlya van, évtizedekre szólhat. Olvasd el a cikket, összegyűjtöttük a legfontosabb átgondolni valókat, ha pedig mégis elbizonytalanodsz, akkor a szakembereink szívesen segítenek neked a választásban!

Mi pontosan a hőszivattyú?

A hőszivattyú az otthonod fűtésére és hűtésére alkalmas, rendkívül gazdaságos és nagyszerű eszköz. Egyszerű a működtetésük, a fenntartásuk, nagyon hatékonyak, sőt akár kizárólag megújuló energiát is használhatnak, így te is egy kicsit „zöldebb” lehetsz, teszel valamit a bolygónkért. Éppen csak azt nehéz eldönteni melyik számodra az ideális. Segítünk!

Szempontok a hőszivattyú választáshoz

Az egyes hőszivattyúk eltérnek abban, hogy milyen közegből nyerik ki és hova adják le azt az energiát, amivel télen fűtheted, nyáron pedig hűtheted az otthonodat. Legelőször tehát a típusát kell kiválasztani.

A levegő – víz hőszivattyú előnye, hogy bárhova és szinte azonnal telepíthető, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület, engedély. Gyorsan megtérül az alacsonyabb ára miatt, viszont rendkívül szélsőséges körülmények között esetleg rásegítést igényelhet.

A víz-víz hőszivattyú nagyobb előkészületet igényel – biztos, hogy kell egy komolyabb vízhozamú kutat fúrni az otthonodnál – hiszen a vízből nyeri az energiát. Előnye, hogy biztosan nem igényel rásegítést, az egyetlen amire figyelni kell, hogy a kutad ne apadjon ki.

A talajszondás hőszivattyú (geotermikusnak is nevezik) megbízhatóan és folyamatosan tudja fűteni, hűteni az otthonodat. Mivel a talajból veszi az energiát, szükség lesz néhány engedélyre és földet is kell fúrni.

A következő kérdés a hőszivattyú teljesítménye: ehhez az otthonod energiaigényét kell kiszámolni, és át kell gondolnod a fűtési lehetőségeidet is. Az hőszivattyúk falfűtés, mennyezetfűtés vagy padlófűtés esetén ideálisak. Radiátorhoz is lehet őket használni, de kevésbé gazdaságosan, és csak bizonyos fajtákat.

Kérdés lehet a puffertartály, ami bár nem létfontosságú a benne eltárolt energia miatt, átgondolt döntés lehet. Szakembereink segítenek meghatározni azt, hogy melyiket érdemes megvenned, vagy, hogy egyáltalán érdemes-e.

Van még amire jó odafigyelni: a „jósági tényező”, azaz COP érték. Minél nagyobb, annál jobb. Azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú hányszoros hőteljesítményt ad le a villamos teljesítményhez képest. Ha a COP érték 7, akkor a hőszivattyú 1 KW villamosenergiából 7 KW hőenergiát tud létrehozni. Ha 4 akkor 4-et.

Mivel évtizedekre vásárolod a hőszivattyút, érdemes ismert márkát választani, olyat, amelyiknek van, volt és lesz is képviselete és szervize. A Bosch a Midea és az LG hőszivattyúk megfelelnek ezeknek a kitételnek, miközben a legmodernebbek között vannak. Ha ilyen márkát választasz, biztos lehetsz abban, hogy hosszú távon is jó döntést hozol.

További információkra vagy kíváncsi? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot most!

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések