Milyen körülmények között lehet használni a hőszivattyút?

márc 7, 2021Hőszivattyú blog0 hozzászólás

A hőszivattyúnak, mint bármilyen más fűtésnek – hiszen vagy vízből, vagy földből, vagy a levegőből von ki energiát – lesznek határai. Összegyűjtöttük, hogy milyen körülmények azok, ahol megfelelően működik egy hőszivattyú és mi történik akkor, ha nem ideálisak a körülmények.

A külső hőmérséklet

Sokan a külső hőmérséklettől tartanak, hiszen nehéz elképzelni azt, hogyan tud – például a -7 fokos hőmérsékletű levegőből – meleget varázsolni a hőszivattyú, hogyan tud fűteni. Nem akarunk belemerülni a fizika legmélyebb bugyraiba, de a -15-20 Celsius fok a fizikában (és a hőszivattyúnak is) még szinte meleg, hiszen -273 Celsius fok az abszolút nulla, messze járunk még attól. Ez tehát nem szélsőség és nem is gond.

Bizonyos külső hőmérséklet alatt és bizonyos típusú hőszivattyúknál viszont valóban előfordulhat, hogy a leadandó hő nem elég és rá kell segíteni a fűtésre, de ez nem azt jelenti, hogy a működés ellehetetlenül. Ezt a folyamatot úgy érdemes elképzelni, mintha hegynek felfelé mennénk az autónkkal. Valószínű, hogy jobban kell nyomni a gázt ahhoz, hogy ne csökkenjen a sebesség és akár még az is előfordulhat, hogy „vissza kell váltani”, segítségre van szüksége az autónak.

Fontos a hőszigetelés

A régebben épült és kevésbé szigetelt, nagy hőveszteséggel rendelkező házakban a hőszivattyúnak is keményebben kell dolgoznia az ezekből adódó gyors hőveszteség miatt. Az újabb házak azonban gyakran kiváló szigeteléssel rendelkeznek, és úgy épültek, hogy alig van hőveszteség – ezekben az esetekben a hőszivattyú által termelt hő a házban marad, ami segít a hőszivattyúnak hatékonyabban működni.

 

Fontos, hogy mit fűtünk!

A hőszivattyú akkor működik ideálisan, ha falfűtésként, mennyezeti fűtésként vagy padlófűtéshez használod. Lehet radiátoros fűtést is választani, de csak megfelelő radiátorral és a hozzá illő hőszivattyúval. A régi, rendkívül nagy nyomást bíró, de sok vizet felvevő radiátorok esetében ez majdnem lehetetlen, főleg akkor, ha a ház nem jól szigetelt.

 

Mikor működik a hőszivattyú?

Az általunk forgalmazott Bosch, Midea vagy LG hőszivattyúk – eltekintve néhány valóban extrém helyzettől – mindig. A hőszivattyút nem zavarják a természeti elemek, nem gond számukra a hirtelen időjárás változás: ha megfelelően vannak telepítve és méretezve, egy rendkívül biztonságos és hatékony fűtési rendszert alkotnak.

Ha hőszivattyú kiépítésén gondolkodsz, keress minket: szakértő kollégáink szívesen válaszolnak minden kérdésedre!

Blogunk
Legutóbbi bejegyzések